PAPRYKA PIECZONA

  • 2 kg papryki żółtej, czerwonej i pomarańczowej
  • 1 mała ostra papryczka
  • oliwa z oliwek
  • drobniutko pokrojony czosnek
  • pół słoiczka kaparów
Papryki przekrój na pół, usuń pestki. Blachę posmaruj oliwą, ułóż papryki skórką do dołu. Piecz 45 minut w temperaturze 220 st.C, aż skórka lekko się przypali. Wyjmij z piekarnika i przykryj folią aluminiową. Gdy przestygną, delikatnie zdejmij skórkę. Temperaturę zmniejsz do 120 st.C. Papryki włóż do słoików, zalej oliwą, piecz jeszcze 40 minut w temperaturze 220 st.C. Przed podaniem posyp czosnkiem i kaparami.

Przemysław Bródka. Martwa natura w czerwieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz