RAVIOLI VERDI
ciasto:
- 1/2 kg mąki
- po 1 małym pęczku natki pietruszki i bazylii
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1 białko
farsz:
- 25-30 dag ricotty
- 25 dag mozzarelli
- 3 garstki parmezanu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa, masło
- 10 listków bazylii
- pieprz
sos czerwony:
- 1-2 pokrojone pomidory
- oliwa
- czosnek
- bazylia
- sól, pieprz
sos żółty:
- 1 fiolka szafranu
- 100 ml białego wina
- 1 łyżka masła
- 150 ml śmietany 30%
Zrób farsz: na oliwie z masłem zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Przestudź, dodaj posiekaną bazylię i pieprz. Zrób ciasto: Listki zieleniny zmiksuj z żółtkami i jajkami. Zagnieć z mąką, wyrób i rozwałkuj. Pokrój na pasy. Ułóż porcje nadzienia, ciasto posmaruj białkiem. Przykryj wolną częścią ciasta, dociśnij. Pokrój radełkiem na kwadraty, ugotuj w osolonej wodzie. Zrób sos czerwony: na oliwie podsmaż czosnek i pomidory, dodaj posiekaną bazylię, przypraw. Zrób sos żółty: szafran zaparz w gorącym winie z masłem. Śmietanę zredukuj na patelni, dodaj szafran. Gotuj do zgęstnienia, posól. Sosy podawaj do ravioli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz