RAVIOLI VERDI

ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • po 1 małym pęczku natki pietruszki i bazylii
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 białko
farsz:
  • 25-30 dag ricotty
  • 25 dag mozzarelli
  • 3 garstki parmezanu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa, masło
  • 10 listków bazylii
  • pieprz
sos czerwony:
  • 1-2 pokrojone pomidory
  • oliwa
  • czosnek
  • bazylia
  • sól, pieprz
sos żółty:
  • 1 fiolka szafranu
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżka masła
  • 150 ml śmietany 30%
Zrób farsz: na oliwie z masłem zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Przestudź, dodaj posiekaną bazylię i pieprz. Zrób ciasto: Listki zieleniny zmiksuj z żółtkami i jajkami. Zagnieć z mąką, wyrób i rozwałkuj. Pokrój na pasy. Ułóż porcje nadzienia, ciasto posmaruj białkiem. Przykryj wolną częścią ciasta, dociśnij. Pokrój radełkiem na kwadraty, ugotuj w osolonej wodzie. Zrób sos czerwony: na oliwie podsmaż czosnek i pomidory, dodaj posiekaną bazylię, przypraw. Zrób sos żółty: szafran zaparz w gorącym winie z masłem. Śmietanę zredukuj na patelni, dodaj szafran. Gotuj do zgęstnienia, posól. Sosy podawaj do ravioli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz