KLOPS Z KASZY GRYCZANEJ I ZIEMNIAKÓW

  • 30 dag kaszy gryczanej
  • 1 szklanka mleka
  • 50 dag puree ziemniaczanego
  • 25 dag niekwaśnego, dobrze odciśniętego twarogu
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Kaszę wsyp do miski, wlej wrzące mleko, odstaw na kilka minut. Dodaj puree ziemniaczane i twaróg, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Wlej roztopione masło, wbij jajko, posól, popieprz do smaku. Wyrób masę, uformuj klops, zawiń w papier do pieczenia i piecz 30 minut w temperaturze 200st. C.Potem rozwiń, pokrój na porcje. Możesz podawać od razu, ale klops jest pyszny także na drugi dzień, jeśli odsmażysz go na maśle.

Dziewczyna obierająca ziemniaki. Autor nieznany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz