WILEŃSKI CHŁODNIK SZCZAWIOWY


·        2 buraki ćwikłowe
·        15 dag szczawiu
·        2 l kefiru naturalnego
·        1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
·        2 surowe ogórki
·        8 rzodkiewek
·        pęczek szczypiorku
·        pęczek kopru ogrodowego
·        3 jajka
·        sól, cukier (po 1 łyżeczce od herbaty)
Oczyszczone i ugotowane buraki obieramy i kroimy w cienkie paski. Szczaw myjemy, siekamy, gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Świeże ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewkę kroimy w cienki plasterki. Szczypiorek i koperek siekamy. Wszystkie jarzyny mieszamy z kefirem i śmietaną, solimy i doprawiamy cukrem. Zupę odstawiamy na około godzinę w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz