RACUSZKI Z DYNI
- 70-80 dag dyni
- 3 jajka
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki śmietany
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
Dynię obraną ze skórki i bez pestek ścieramy na tarce o dużych otworach. Umyte wcześniej jajka wybijamy ze skorupek i oddzielamy żółtko od białka. Teraz masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, łączymy ze śmietaną, dynią i wcześniej ubitą pianą z białek, dodajemy mąkę i szczyptę soli. Delikatnie całość mieszamy. Na rozgrzany na patelni tłuszcz łyżką nakładamy racuszki i smażymy na złocisty kolor. Doskonale smakują z dodatkiem śmietany i cukru.
Jadwiga Marcinek. Dynia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz