RACUSZKI Z DYNI

  • 70-80 dag dyni
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
Dynię obraną ze skórki i bez pestek ścieramy na tarce o dużych otworach. Umyte wcześniej jajka wybijamy ze skorupek i oddzielamy żółtko od białka. Teraz masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, łączymy ze śmietaną, dynią i wcześniej ubitą pianą z białek, dodajemy mąkę i szczyptę soli. Delikatnie całość mieszamy. Na rozgrzany na patelni tłuszcz łyżką nakładamy racuszki i smażymy na złocisty kolor. Doskonale smakują z dodatkiem śmietany i cukru.

Jadwiga Marcinek. Dynia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz