- Nazwa producenta - nazwa winnicy jest najbardziej wiarygodnym wskaźnikiem jakości wina.
- Rocznik - wbrew powszechnym opiniom, większość win jest produkowanych do spożycia w przeciągu 3-4 lat od daty produkcji. W tym okresie osiągają one swoją najwyższą jakość.
- Region - nazwa regionu, w którym uprawiana jest winorośl pozwala określić klimat, w jakim uprawiane są winorośla, co ma bezpośredni wpływ na jakość i smak win.
- Denominacion de Origen (D.O.)/ Appellation D'Origine Controlee (AOC) - niektóre regiony nałożyły specjalne wymagania, które muszą być spełnione, aby wino uzyskało tak zwaną kwalifikację D.O. (np. D.O. Ribera del Duero lub D.O. Maipo Valley). Kwalifikacja poświadcza dobrą jakość wina.
- Zawartość alkoholu - zawartość alkoholu zależy od ilości cukru obecnego w winogronach w trakcie procesu fermentacji. Poziom cukru w winie zależy z kolei od nasłonecznienia winnicy.
- Rodzaj szczepu - większość win produkowanych w "Nowym Świecie" posiada na etykiecie informację na temat szczepu winorośli, z którego zostały wyprodukowane.
Susan Ryder. Wieczór.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz