SHAKSHUKA - SADZONE JAJKA Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ

·        1 cebula duża
·        1 ząbek czosnku
·        po 1 papryce czerwonej i żółtej
·        1 papryczka średnio ostra
·        4-5mięsistych pomidorów lub z puszki
·      natka pietruszki ( mały pęczek)
·        kolendra świeża (mały pęczek)
·        sól do smaku
·        pieprz do smaku
·        do smażenia
·       oliwa 2-3 łyżki 
Cebule posiekać drobno i poddusić na dużej patelni na oliwie z rozgniecionym lub posiekanym czosnkiem, dodać posiekane w kosteczkę papryki, poddusić kilka minut.
Pomidory pozbawić skórki i pestek, pokroić w małą kostkę. Jeśli używamy pomidory z puszki dobrze odcedzić. Dodać do duszącej się papryki. Posolić i popieprzyć. Dusić 5-6 min aż pomidory prawie się rozpadną i odparuje z nich nadmiar płynu. Uważać by nie przypalić. Posiekać natkę pietruszki i kolendry, garstkę obu odłożyć do posypania gotowej potrawy, resztę wmieszać do pomidorów.
Zrobić tyle wgłębień w pomidorach ile mamy jajek, wbić w nie cale jajka, posolić je lekko pamiętając, ze pomidory już raz soliliśmy i przykryć pokrywką na chwile by podnieść temperaturę. Białko musi być ścięte ale żółtka muszą być koniecznie jeszcze płynne. Jajka ciężko ścinają się z pomidorami dlatego ważne jest by nadmiar płynu z pomidorów dobrze wcześniej odparować.
Tradycyjnie podaje się na tej samej patelni na której robiliśmy potrawę. Jemy bez widelców nabierając małe kęsy arabskim chlebem lub chlebkami pita.

Potrawa stara jak świat pamiętająca czasy imperium otomańskiego, jedzona głównie przez wojska sułtańskie. Teraz jedno z najpopularniejszych dań w krajach arabskich w północnej Afryce i nie tylko. Izraelczycy uważają ja za swoje narodowe śniadanie. Do Izraela wyemigrowała jednak dopiero później z tunezyjskimi Żydami w czasach Żydowskiego Exodusu. Turecka wersja nazywa się Menemen.


Vincent van Gogh. Ryby, pomidory i cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz